For mange virksomheder udgør medarbejderne den vigtigste kernedel af virksomheden. Det er nemlig oftest medarbejderne der håndterer maskiner, systemer og udføre arbejdsprocesser der er med til at fremme virksomheden og holde den kørende.
Arbejdsmiljøet spiller her en vigtig rolle for trivslen og produktiviteten hos medarbejderne, og dermed for bundlinjen. Arbejdsmiljøet kan her opgøres i to dele et fysisk, som omfatter fysiske installationer, faciliteter, maskineri mv. Og et psykisk arbejdsmiljø der omfatter de sociale og psykologiske forhold på arbejdspladsen såsom kollegiale relationer, mængden af stress, arbejdsglæde mv.
Det arbejdsmiljøet omfatter en lang række fundamentale ting, betyder også at det har en stor påvirkningen på trivslen, sygefraværet, opsigelser, produktiviteten, kvaliteten af udført arbejde og ikke mindst bundlinjen. Det kan derfor være meget gavnligt arbejde med arbejdspladsens arbejdsmiljø.
Arbejdsmiljøer et hav af kvaliteter
Når det kommer til arbejdsmiljøer, findes der et væld af forskellige, da ikke to arbejdspladser nødvendigvis er ens. Mange arbejdspladser har forskellige omstændigheder og forskellige personer ansatte i forskellige omfang.
Ligeledes er det heller ikke alle arbejdspladser, hvor de samme faktorer såsom håndtering af farligt affald, sundhedsskadelige kemikalier og lignende forekommer. Herudover er der også forskelle på, hvilke udfordringer hver arbejdsplads har indenfor deres pågældende arbejdsmiljøer.
Eksempelvis er ’gode arbejdsmiljøer’ kendetegnet for eksempelvis at have ordentlige sanitære forhold, sikre omgivelser med de rette foranstaltninger og sikkerhedsprotokoller, gode kollegiale forhold, lavt niveau af sygefravær og arbejdsstres mv.
På den anden side er dårlige eller ringere kvalitets arbejdsmiljøer kendetegnet for at have det omvendte, nemlig højt sygefravær, mange opsigelser, dårlige kollegiale forhold, usikre og skadelige omgivelser med videre.
Det at arbejdsmiljøet har så en stor betydning for medarbejderne har medvirket til at det blevet lovpligtigt at udarbejde hvert 3. år en arbejdspladsvurdering (APV).
Hvad er en arbejdspladsvurdering?
En arbejdspladsvurdering en skriftlig undersøgelse og redegørelse for arbejdsmiljøet på arbejdspladsen. Den indebærer en kortlægning af arbejdspladsen nuværende og aktuelle udfordringer og problematikker. Hertil en prioritering af disse og handlingsplan for, hvordan disse problemer vil blive løst, samt en opfølgning på om udfordringer er blevet løst, minimeret eller lignende.
Arbejdspladsvurderinger er underlagt nogle særlige krav i form af, at alle medarbejdere og ledelsen skal være indblandet. Der her metodefrihed, såfremt at metoderne overholder kravene. Det kan blandt andet være brugen af spørgeskemaundersøgelser, interviews, workshops mv., hvor der bliver arbejdet med arbejdsmiljøet.
Det er ledelsen i virksomheden, som har ansvaret for at udføre arbejdspladsvurdering. Det kan derfor være meget gavnligt at undersøge og opdatere sig på de forskellige krav og retningslinjer for APVen.
Søg hjælp fra professionelle
Det er dog ikke alle virksomheder der har tiden og resurserne til at udføre en APV, hvorfor det i sådan en situation kan være en stor hjælp, at hente hjælp fra professionelle arbejdsmiljø konsulenter.